Den Helder,  PvdA,  Verkiezingen

Juist landelijke partijen zijn beter voor Den Helder

Onlangs stond een ingezonden stuk in het NHD over de meerwaarde van lokale partijen voor steden. Los ervan, dat hier weer een campagnestuk was en geen journalistiek stuk, wordt deze week weer duidelijk, wat landelijke partijen wel voor en stad als Den Helder betekenen en waarom de lokale partijen in Den Helder geen (goed) alternatief zijn.

Da is er ten eerste overduidelijk deze week het onderwerp “Lange Jaap” te noemen. Behoud van de vuurtoren van Den Helder is inmiddels ook in Den Haag bij meerdere politici als doel aangenomen en dat mede door de inzet van lokale politici van de landelijke partijen in Den Helder. Ook kwam de initiatief voor een gezamenlijke motie van alle partijen in de gemeenteraad voor behoud van de Lange Jaap van twee landelijk vertegenwoordigde partijen. De lokale partijen hebben hier of niks over begonnen of oefenen complottheorie├źn over de reden waarom de vuurtoren opzettelijk moet wijken.

Het tweede onderwerp waar opviel hoe wanhopig lokale partijen soms politiek maken is het stemgedrag van drie lokale partijen deze week die samen met de haatzaaiers van de PVV een motie ingediend, medeondertekend of maar meegedragen hebben, die zonder nood een signaal zou geven. Niet alleen het feit, dat hier met de PVV politiek gemaakt wordt vind ik vreselijk, maar dan ook hoe weinig genuanceerd ze in deze populistische onzin meegaan. Natuurlijk is het makkelijker eenvoudig geen verschil te maken tussen noodopvang en huisvesting of tussen asielzoeker en statushouder. Maar deze verschillen zijn er nou eens.

Protestpartijen zijn de lokale partijen, geen partijen die voor iets staan, maar maar mensen op stemmen omdat ze zich tegen iets positioneren. Wat mij verbaast is dat de mensen in Den Helder hier eens in de vier jaar opnieuw op dit soort politieke Scharlatane stemmen, die uiteindelijk niet beter voor den Den Helder zijn, soms alleen een stadsdeelpartij zijn (hun eigen wijk?) en behalve dat zich alleen behoorlijk overstuur gedragen.

Echte duurzame lange termijn politiek kan je van hun niet verwachten. Ook is sociaal bij hun alleen iets dat als cadeaus komt om stemmers te kopen, maar ook hier ontbreken planen voor langdurig aanpak en echte oplossingen. Hoe dan ook, de expertise hiervoor hebben ze gewoon niet in huis en niet in de (niet bestaande) landelijke partij.

Echte verandering komt alleen met een visie op de toekomst, met sterke partners ook in de landelijke politiek en met mensen die naast het vuur voor de politiek en de strijd ook loyaliteit kennen met hun partijen, die dus hun eigen partij willen veranderen i.p.v. een eigen clubje van ontevreden mensen te starten of bij elkaar te verzamelen.

Dus mijn stemadvies voor de #GR2022 is zeker om op een landelijke partij te stemmen en dan natuurlijk voor de PvdA.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *