Den Helder,  Facts&Myths,  Verkiezingen

Feit of fabel: meer asielzoekers in noodopvang heet tegelijk meer statushouders vestigen.

Opo dit moment zijn er extra (nood-)opvangplekken nodig voor asielzoekers. Zij komen o.a. uit Afghanistan na de machtgrep van de Taliban. In Den Helder worden nu al ruim duizend asielzoekers opgevangen. Volgens een motie van PVV, Stadspartij en BvDH zou is in Den Helder geen plek meer voor meer vluchtelingen omdat de nood op de woningsmarkt zo al te groot is.

In een (bijna goed) opinie stuk in het NHD van 24 december legt Delano Weltevreden uit, dat deze drie partijen (en Behoorlijk Overstuur) hier appels en peren door elkaar gooien: asielzoekers die in een AZC opgevangen worden geven geen extra drukte op de woningsmarkt. Zij worden als ze een status krijgen en recht op een woning hebben aan hand van een volledig andere sleutel over gemeentes verdeeld. Steden met een AZC krijgen hierbij geen extra statushouders te vestigen. De aantal statushouders, die per gemeente een huisvesting moeten krijgen, wordt door de inwoneraantal bepaald – hoe groter de gemeente hoe meer statushouders (meer info).

Het klopt dus gewoon niet wat PVV, Stadspartij en BvDH hier beweren – maar dat weten ze zelf. Gelukkig is er tenminste binnen de Stadspartij ook een ander geluid te vernemen – of ze spelen good cop – bad cop, ook dat zou me bij de Stadspartij inmiddels nier meer verbazen.#

Blijkbaar zijn er zelfs gemeeten die voor extra inzet bij het opvangen van sielzoekers in centra’s “beloond” worden met minder statushouders, die huisvesting moeten krijgen. Maar dat is een andere vraag of dit feit of fabel is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *