Jules Verne en waterstof
1874 schreef Jules Verne al in zijn boek „Het Geheimzinnige Eiland“, dat Waterstof voor onze
energievoorziening van groot belang wordt. Bijna 150 jaar later horen en lezen wij nog steeds hetzlfde: waterstof gaat een grote rol spelen in de energiemix van de toekomst.
Het lijkt ook zo simpel, makkelijk en duuzam: waterstof is het meest voorkomende element op aarde en desondanks ontzettend energierijk. Je kunt het opslaan, transporteren en makkelijk gebruiken voor de productie van b.v. stroom – on demand en niet alleen als de zon schijnt. Er wordt nu ook veel naar gekeken of niet het aardgasnet geschikt is om over te stappen van aardgas naar waterstof. En niet te vergeten: auto’s!
Maar als ik de wetenschappelijke wereld zo rond snuffel, dat kom ik eigenlijk ter conclusie, dat waterstof maar een klein deel uit kan maken van de energie mix van de toekomst.
Auto’s vallen hier bijna volledig weg, want een waterstof auto is in feite een elektro-auto, alleen met een kleine batterij en een waterstoftank en motor, dus extra gewicht. Dit maakt allen bij grote voertuigen zin en misschien voertuigen, die lange afstanden moeten rijden – hoewel ook hier een wisselbatterij wellicht een betere technologie voor de toekomst is.
Ja mag bij waterstof ook niet vergeten, dat voor de productie, opslag en transport tussen 20% en 40% van de energie, die in waterstof stekt nodig is, dus deze energie direct te verbruiken is veel duurzamer dan in waterstof te stoppen.
Duurzam en goedkop is watersof in de productie dan ook alleen als het uit zon-, water- of windenergie komt en zonder fosiele brandstofen produceert gaat worden. Anders hen je weer veel CO2 en zelfs meer als had je deze brandstofen direct gebruikt.
Het ombouwen van ardgasnerwerken is ook nog met haken en dichtingen verbonden, want niet alleen het net moet waterstof aankunen, maar ook de verwarming thuis moet vervangen (of geugrade) worden.
Waterstof in de industrie, als puffer voor energie peaks en voor grote voertuigen en sheppen heeft dus zeker de toekomst, die Jules verne voorzien heeft, maar het mag niet de einige oplossing zijn, op die wij ons focussen.
Discover more from Ulrich N. Fuchs
Subscribe to get the latest posts sent to your email.