Licht en schaduw van e-mobiliteit (1)
In industriegebieden en ook in havens lijken elektronisch aangedreven en digitaal gestuurde vrachtwagens terrein te winnen. Een van hun voordelen is dat ze stil rijden en dus de klok rond kunnen rijden (mits ze stroom hebben). De elektrische vrachtwagens zijn soms goedkoper in aanschaf en meestal in gebruik dan vrachtwagens met een verbrandingsmotor. En alles in zo een voertuig is verbonden met een netwerk. Wanneer het in gebruik is, wordt het gekoppeld via een monitoringsysteem op de locatie. Dit houdt in dat de voertuigen worden bewaakt en gecontroleerd. Dit “Mission Control System” zorgt ervoor dat de voertuigen constant in gebruik zijn. Het wijst opdrachten toe en controleert de uitvoering. Diensten en meerwaarde voor het slimme industriegebied zijn de klok rond in actie, zeven dagen per week – zonder koffiepauze, zonder omwegen. Wanneer het monitoringsysteem de operaties van tevoren plant – zelfs zonder files (meer hierover o.a op: Hamburg en Rostock).
Aan de andere kant staan de zorgen van de toeleveringsindustrie. Voor hun is de verandering in mobiliteit risicovol. Vooral kleinere bedrijven die niet over de middelen beschikken om zichzelf opnieuw uit te vinden, kunnen in de toekomst overbodig worden. Hoe dit uitpakt heeft mijn familie in de generatie van mijn Opa in de jaren 50/60 meegemaakt. Hij had toen met zijn broer een fabriek geërfd, voor een tussenproces in de productie van schoenen. Helaas (in ieder geval toen voor hem) heeft iemand een machine uitgevonden, die precies dit proces goedkoper en sneller kon doen. De fabriek was dus overbodig en ondanks dat de twee broers nog een poging gewaagd hebben om op volledige productie van schoenen over te schakelen, ging het bedrijf failliet.
Het is dus een extra klus voor overheden om de transitie naar e-mobiliteit niet allen aan het “front-end” aan te pakken, maar ook ervoor te zorgen, dat alle “stakeholder” mee kunnen profiteren van deze verandering of in ieder niet vergeten wordt, dat er ook schaduw aan deze transitie verbonden is.