Duurzaamheid

“I see dead birds”

Mh, ok, niet echt een goede titel voor en film of movie quote. Maar blijkbaar iets dat heel veel tegenstanders van windenergie denken. Dode vogels zijn een killer argument tegen windenergie naast infrageluid, nadelen voor de visserij en recycling van windturbines.

Dr. Stefan Holzheu, wetenschaper van de Universität Bayreuth, heeft op zijn twitter account duidelijk uitgelegd, hoe waar of onwaar deze beweringen zijn. Heel kort zijn oordeel: meestal onwaar (bewust gelogen volgens hem).

De windenergie tegenstanders – over die Holzheu hier schrijft – maken hierbij gebruik van een onderzoek over het onderwerp vogels en windmolens, de PROGRESS studie. Op deze 388 pagina’s gaat het idd over vogels en hun risico door een windmolen te overleiden. Ook weer lang verhaal in het kort: ja, windmolens zijn verantwoordelijk voor de dood van vogels. Maar ze brengen geen enkele vogelsoort zo ernstig in gevaar dat met uitsterven rekening gehouden moet worden.

Aan de andere kant is natuurlijk heel duidelijk te zeggen, dat geen enkele manier om stroom te produceren geen (negatieve) invloed heeft op flora en/of fauna. De percentage van windmolens aan vogels die door mensenwerk overleiden is hierbij ontzettend klein. Auto’s, glazenramen, bosbranden en veel andere gebeurtenissen wegen veel zwaarder.

Aan de andere kant vraagt Holzheu volgens mij terecht of deze vorm van dieren bescherming, dus per individueel dier, überhaupt zinvol is of er niet andere compromissen nodig zijn. Bij andere vraagstellingen (verkeer, vliegverkeer, bouw enz.) maken wij de afwegingen ook. En voor vogels nog veel gevaarlijker: katten! Wat is het kleinere kwaad?

Hierbij komt ook dat huidige technologieën erop getoetst en verbeterd worden om deze vorm van “vogelmoord” te voorkomen (b.v. met radar, zwarte vleugels, verticale turbines enz).

Dus steeds minder reden om iets tegen windenergie te hebben. Toch?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *