En dan hebben EV’s toch Diesel nodig
Zomer 2021 ging een tweet rond met een foto van een EBV aan aan charger met een diesel aggregaat. Volgens de tweet zijn er voor het opladen voor 200 miles (322 km) 36 gallons (164 liter) diesel nodig.
Bijna alles aan deze tweet is fout. Het klopt dat dit een foto is van een laadstation met een diesel. Maar het verhaal achter laadstation en vooral cijfers schetsen een heel ander beeld.
Bestuurders van elektrische auto’s in Australië hebben het soms veel moeilijker dan bestuurders in Nederland: in de grote en soms (bijna) onbewoonde woestijngebieden van het land is de stroomvoorziening soms zo sporadisch of onstabiel dat je niet kunt vertrouwen een (werkende) laadstation te vinden. Om toch gebruik te kunnen maken van een EV bedacht een gepensioneerd ingenieur een vrij eenvoudige oplossing. Transcontinentale reizigers moeten kunnen opladen bij laadstations die zijn aangesloten op een dieselgenerator – niet als definitieve oplossing, maar totdat bijvoorbeeld in de hele Australische woestijn op zonne-energie laders zijn geïnstalleerd.
Edwards en een groep rijders van elektrische auto’s kwamen in 2018 bij elkaar om te testen of het gebruik van een lader – in dit geval een Tritium Veefil 50 kW DC-lader – met diesel niet alleen een betrouwbare oplossing was, maar of de hoeveelheid verbruikte brandstof niet alleen een betrouwbare oplossing is in ieder geval vergelijkbaar met een conventioneel dieselvoertuig.
Volgens een test met deze installatie kon per liter diesel gemiddeld 3,392 kWh worden opgeladen.
Afhankelijk van de auto’s komt dit daarop neer, dat een verbruik tussen 4,4 liter diesel per 100 km en 6 liter/100 km gemeten is (tests o.a. uitgevoerd met een BMW i3 en verschillende Tesla modellen). Het verbruik was hierdoor of marginaal hoger dan dat van voertuigen van vergelijkbare grootte of zelfs lager.
De testers vaten het samen: “Een autonome, door een dieselgenerator aangedreven gelijkstroomlader voor afgelegen locaties met onvoldoende stroomvoorziening biedt vergelijkbare, maar in de meeste gevallen betere brandstofverbruikswaarden dan overeenkomstige dieselauto’s.”
