About me

“Wer bin ich und wenn ja: wie schwer?”

Op 9 januari 1977 werd ik geboren in Ulm (Duitsland).
Na bijna 30 jaar heb ik mijn thuisland Duitsland verlaten en woon sinds 2006 in de gemeente Den Helder en sinds december 2007 in Julianadorp.

Ik heb theologie en journalistiek gestudeerd (Friedrich Alexander Universiteit Erlangen/Nürnberg) en een beroepsopleiding in de der horeca.

In Duitsland heb ik als webdesigner, freelance journalist, in hotels en voor een verzekering gewerkt. In Nederland heb ik voor verschillende internationaal opererende bedrijven in de klanten service, inkoop en verkoop gewerkt.

2018 heb ik dan besloten de onderwijs als docent Duits in te gaan (als freelance trainer voor volwassenen heb ik al eerder gewerkt) – maar helaas is dit experiment volledig mislukt. Ik heb na deze ervaring zelfs voor het eerst na meer dan 10 jaar erover nagedacht uit Nederland weg te gaan, om mijn kinderen dit onderwijs systeem te besparen.

Toch ben ik gebleven en na een jaar in de WW ben ik nu weer als klantenservice medewerker voor een groot streaming dienst bezig – met minder salaris dan tevoren maar verrassend genoeg blij met wat ik doe.


Het jaar in de WW heeft mij (helaas) veel geleerd: je krijgt als man in de 40, op zoek naar een deeltijd baan en als niet Nederlander bijna geen kans in NHN. Het idee, dat ik als de man thuis de “tweede baan” wil, omdat mijn vrouw fulltime werkt en ik meer thuis wil zijn voor de kinderen, is ook in het jaar 2020 (en ook nu 2022) blijkbaar nog wenen voor heel veel werkgevers. (Ik heb trouwens over Nederlandse recruiters of pz’ers ook geen enkel goed woord.)

Sinds 2020 ben ik weer lid van een politieke partij en ondanks dat kieswijzer mij altijd zegt, dat ik groen-links ben (en soms CU?!), is de partij van mijn keuze dan toch de PvdA geworden. De sociaaldemocratie krijg je gewoon niet uit mijn denken eruit – ook ben ik er niet altijd mee eens, maar dat hoort erbij en alleen hierdoor kan iets veranderen. Mei 2021 was het dan ook zo veer, dat ik namens de fractie van de PvdA in de gemeenteraad Den Helder commissielid was.

Bij de gemeenteraadsverkiezing 2022 heb ik me (op een lage plek) kandidaat laten stellen om aan de toekomst van mijn nieuw thuis – Julianadorp en Den Helder – mee te bouwen. Helaas waren de twee behaalde zetels veel te weinig om mij op plek 7 nog raadslid te maken. Volgende keer meer geluk.

In mijn “vrije” tijd houden mij mijn drie kinderen volledig bezig. Of ik breng ze naar het zwembad, open water zwemplekken, duikles of minder nat naar de Triade, naar hun dojo of ben gewoon iets aan het regelen voor hun.

Eten bereiden is gelukkig genoeg ook een hobby van mij, dus boodschappen doen valt daar dan ook onder. En eten zelfs ook, zo ook terug te zien aan mijn klerenmaat.