9 november in de Duitse geschiedenis
De val van de Berlijnse Muur wordt op 9 november 1989 dateert. Ik was toen 12 jaar oud. Mijn vader was tot deze dag – hij was toevallig zelf op de dag in Berlijn voor een zakenreis – overtuigd, dat hij waarschijnlijk niet meer mee zou maken dat de muur – en hiermee de hele grens met de DDR – zou vallen en zeker niet dat hij ooit in een herenigd Duitsland mag leven. Gelukkig had hij niet gelijk.
9 november was al tevoren vaak een belangrijk datum in de Duitse politiek, soms positief als in 19898 of 1918 bij de verkondiging van de republiek door de sociaaldemocraat Philipp Scheidemann, maar helaas ook vaak negatief zo als 1923 de Hitler-Putsch in München, de Reichsprogronomnacht 1938 of de executie van Robert Blum 1848.
9 november 1989 begon voor mij een fase in die ik politiek voor het eerst überhaupt dacht te begrijpen en een fase van een positieve verandering in de politiek. Deze fase duurde tot met 9/11 een nieuwe fase begon.
Ook in de jaren tussen 1989 en 2001 was niet alles goed, maar het gevoel was wel, dat het de goede kant op gaat: het einde van de UDSSR en kans dat de koude oorlog vorbij is, 1990 de hereniging van BRD en DDR, Gerhard Schröder als 3de SPD Bundeskanzler 1996, 1990 WK, mijn Abitur, grotere bewustwording voor veiligheid, gezondheid en natuur & duurzaamheid.
Om toch nog even stil te staan bij 9 november 1989: Iedere keer, dat ik in Berlijn ben en ergens in de stad de lijn op de grond zie, die nog steeds markeert waar “die Mauer” was, heb ik een gevoel van dankbaarheid en eerbied voor de mensen, die dit mogelijk gemaakt hebben, dat ik mijn kinderen dit kan laten zien als iets dat verleden tijd is.
Ik denk de laatste tijd vaak na over vrijheid en eigenlijk moet ik iedereen, die denkt vandaag niet in vrijheid te leven zeggen: bezoek Berlijn, de Tränenpalast, Mauergedenkstätte en andere plekken in de stad en misschien begrijp je dan, wat een onzin je verteld als je van mening bent hier en vandaag niet in vrijheid te leven.
Discover more from Ulrich N. Fuchs
Subscribe to get the latest posts sent to your email.